NEMIS VA O‘ZBEK TILLARI TARJIMASHUNOSLIGIDAGI HAMOHANGLIK. - Ismanova Odinaxon Urunbayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Bir sinonimik qatorni tashkil etuvchi so‘zlar ma’no jihatidan yaqin bo‘lsa ham, ba’zan ulardan birini ikkinchisining o‘rnida ishlatib bo‘lmaydi. Masalan: ayanch ahvol, og‘ir ahvol, qiyin ahvol, mushkul ahvol birikmalarida ayanch, og‘ir, qiyin, mushkul so‘zlari bir-biriga sinonim bo‘lib, ayni o‘rinda ularni almashtirish ma’noga ta’sir qilmaydi. Ammo boshqa bir konkret tushuncha yoki tasavvurni ifodalashda bu sinonim so‘zlarni leksik ma’no nuqtai nazaridan baholash lozim bo‘ladi. Masalan, og‘ir chamadon deyish mumkin bo‘lgan holda, mushkul chamadon, qiyin chamadon deyish kulgilidir. Sinonimlar nutqda ishlatilish doirasi jihatidan ham o‘zaro farqlanadi. Masalan, barcha nutq stillarida ishlatiladigan umumnutq so‘zi, dudoq - badiiy nutq so‘zi; shamol - umumnutq so‘zi; sabo - badiiy nutq so‘zi; rohat - umumnutq so‘zi; eslamoq - umumnutq so‘zi; xotirlamoq - rasmiy nutq so‘zi; yo‘qlamoq - so‘zlashuv nutqi so‘zi. Bu xil sinonimlar stil (uslub) sinonimlari deyiladi. Xuddi shu nemis til muhitida esa: Zum Beispiel: erbärmliche Situation, schwierige Situation, trauriger Zustand. ärmliche Situation, schwierige Situation, trauriger Zustand. Die Wörter erbärmlich, schwierig, trauriger sind Synonyme für einander, und das Ersetzen an derselben Stelle hat keinen Einfluss auf die Bedeutung. Aber wenn man ein anderes Konkretes Konzept oder eine Idee ausdrückt, ist es lustig, einen schweren Koffer, einen schwierigen Koffer zu sagen, während es möglich ist einen schwären zu sagen Koffer. Synonyme unterscheiden sich auch in Bezug auf den Umgang der sprachlichen Verwendung.