sl ALGEBRANING ANTI-ROTA-BAKSTER OPERATORLARI - Azizov Majidxon Ergashxon o‘g‘li. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Rota-Bakster operatorlari dastlab Jan-Karlo Rota va Richard Baksterlarning ishlariga foydalanilgan bo‘lib, hozirgi kunda matematikaning bir qator sohalariga tarqalib bormoqda. Ushbu operatorlar avvalllari kombinatorika va ehtimollar nazariyasida ko‘plab foydalanilgan bo‘lsa, so‘nggi paytlarda algebrada ham keng qo‘llanilmoqda. Glen Bakster, 1960-yilda Rota-Bakster operatorlari yordamida ehtimollik taqsimotlariga oid ma’lum bir xususiyatni qanoatlantiruvchi quyidagi maxsus Bakster tenglamasini kiritdi [3]: