BINOLARNING TALABGA JAVOB BERISH POTENTSIALINI EKSPERIMENTAL TEKSHIRISH - Ibadullayeva Marjona; Kurbanbayeva Xilola; Moʻminov Nurmuhammad; Osmonova Gulbahor (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Isitish, ventilyatsiya va konditsionerlik (HVAC) tizimlari binolarning ichki termal massasi bilan birgalikda talabga javob berish (DR) resurslarini taʼminlashning istiqbolli vositasi hisoblanadi, xususan faol energiya saqlash tizimlariga ega binolar. DR resurslari, masalan, eng yuqori yukni kamaytirish potentsialini taʼminlashi mumkin tarmoqqa javob beradigan qoʻllab-quvvatlash, natijada tarmoqning yuqori darajadagi ishtiroki va yuqori moslashuvchan elektr talabi. DR maydonida, binolarda HVAC yuk moslashuvchanligi potentsiali koʻrib chiqilgan. Kelajakda aqlli binolarda real vaqt rejimida energiya taʼminoti-talabiga erishish uchun talab tomonidagi resurslardan foydalanish muhim ahamiyatga ega barqaror muvozanat. Shu nuqtai nazardan, DR salohiyati va binolarning xususiyatlari DRda hal qiluvchi rol oʻynaydi dasturlar. Biroq, bir nechta tadqiqotlar ichki termal massaning issiqlik chiqishi va binolarning DR xususiyatlarini oʻrgangan. Shunday qilib, DR salohiyati va xususiyatlarini oʻrganish uchun tizimli tajriba oʻtkaziladi ichki termal massa va faol saqlash tizimlari. DR resurslari passiv sovutish omborini oʻz ichiga oladi mebel, qurilish konverti va faol suv saqlash idishi. Ikkita DR nazorat qilish strategiyasi, jumladan, oldindan sovutish va haroratni tiklash, ushbu tadqiqotda tahlil qilinadi. Eksperimental natijalar shuni koʻrsatadiki, strategiyalar qisqa muddatli (0,5 soat) va oʻrta muddatli (2 soat) DR dasturlari uchun samarali. Uzoq muddatli DR dasturi uchun faol yoʻlovchining qulaylik talablarini qondirish uchun suv saqlash idishi kabi energiya saqlash texnologiyasi talab qilinadi. Shunday qilib, biz passiv termal massa va faol saqlash tizimlari bir vaqtning oʻzida boʻlishi kerak degan xulosaga keldik DRni yaxshiroq amalga oshirish uchun amaliy DR dasturlarida koʻrib chiqiladi.