KIMYOVIY JARAYONNING NOTO'G'RI DIAGNOSTIKASI UCHUN JARAYON TOPOLOGIYASI KONVOLYUTSION TARMOQ MODELI. - Muborak Abduqodirova; Durbek Mambetov; Shoxida Jumanova; Javohirbek Mahmudov (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Kimyoviy jarayonlarda har doim potentsial xavfsizlik xavfi mavjud. Jarayonlarning anormalliklari yoki nosozliklari kutilmagan hayot va mulkni yo'qotish bilan og'ir baxtsiz hodisalarga olib kelishi mumkin. Erta va aniq nosozliklarni aniqlash va tashxislash (FDD) bu baxtsiz hodisalarning oldini olish uchun juda muhimdir. Jarayondagi nosozliklarni aniqlash uchun ma'lumotlarga asoslangan ko'plab FDD modellari ishlab chiqilgan. Biroq, modellarning aksariyati yomon tushuntirishga ega qora quti modellari. Ushbu maqolada murakkab kimyoviy jarayonlarning xato diagnostikasi uchun jarayon topologiyasi konvolyutsion tarmoq (PTCN) modeli taklif etiladi. Benchmark Tennessee Eastman jarayoni bo'yicha o'tkazilgan tajribalar shuni ko'rsatdiki, PTCN tarmoq tuzilmasi soddalashtirilgan va o'quv ma'lumotlari va hisoblash resurslari miqdoriga kamroq tayangan holda nosozliklarni tashxislash aniqligini yaxshilagan. Shu bilan birga, modelni yaratish jarayoni ancha oqilona bo'ladi va modelning o'zi ancha tushunarli bo'ladi.