ARAB XALIFALIGINING MOVAROUNNAHR VA XUROSONGA BOSQINI VA UNING OQIBATLARI - Sattorov Firdavs Ulug’bek o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Jahon tarixida ulkan iz qoldirgan davlatlardan biri – bu Arabxalifaligdir. Arab xalifaligi davri O’rta Osiyo, Eron, Afg’oniston, Yaqin va O’rta Sharq, Shimoliy Hindiston, Pireney yarim oroli va shimoliy Afrika xalqlarining ijtimoiy, iqtisodiy, madaniy taraqqiyotida o’ziga xos yuksalish davrini belgilab berdi. O’rta Osiyo hududi arab xalifaligiga qarshi mardonavor kurashishgan. Arab xalifaligi davrida O’rta Osiyo hududida islom dini tarqaldi. Arab xalifaligi davrida O’rta Osiyoning barcha hududlari bosib olinishi va ularga turli xil soliqlar solinishi bu davrda ko’pgina qo’zg’olonlar keltirib chiqargan.