SANOAT KORXONALRIDA EXSPORT OPERATSIYALARINI MOLIYALASHTIRISH. - Habibullayev Abdulaziz (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Quyidagi tezis orqali Tashqi savdo operatsiyalarini moliyalashtirishda zamonaviy bank xizmatlaridan foydalanish hamda Eksport-import operatsiyalarini amalga oshirish yo`llarini o`rganilgan. Har bir davlatning eksport salohiyatini oshirishda eksport tovarlar ishlab chiqarish va xizmatlar ko‘rsatishni moliyalashtirish muhim ahamiyat kasb etadi. Shunday ekan, O‘zbekistonda eksport bop tovar va xizmatlar ishlab chiqarishni moliyalashtirish, xususan, eksport oldi kreditlari berish hamda eksport faoliyatini sug‘urtalash maqsadida moliya va kapital bozorlarini yanada rivojlantirish kechiktirib bo‘lmaydigan vazifalardan hisoblanadi. Bank mijozlarning tashqi iqtisodiy faoliyatiga bank xizmatlarining to‘liq majmuasini ko‘rsatishga katta e’tibor qaratishi zarur. Bank doimiy ravishda mijozlarning tashqi iqtisodiy faoliyatiga ko‘rsatiladigan xizmatlarning turlarini kengaytirib borishi va shu bilan birga ushbu sohadagi yangiliklarni amaliyotga joriy etishi kerak. Bank mijozlari – tashqi iqtisodiy faoliyat qatnashchilari – zamonaviy hisob-kitob instrumentlari hamda texnologiyalar vositasida xorijiy hamkorlar bilan valyuta operatsiyalarini amalga oshirish imkoniyatlarini yaratish kerak. Bankning malakali mutaxassislari ularga xorijiy valyutadagi bitimlarni amalga oshirishning har qanday bosqichida o‘z maslahatlarni berib borishi hamda bank tizimini rivojlantirishni yo`lga qo`yishi zarur.