ODAM MUSKUL TIZIMINING BIOLOGIK HUSUSIYATLARI - Hayitov Saidusmonbek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Mushaklar tizimi haqida qiziqarli ma'lumotlar: Muskul (Lotin tilidan muskul "Kichkina sichqon"), hayvonlar tanasining qisqaruvchi to'qimasi, tana harakatini qisqartirish va ta'sir qilish uchun maxsus tolalarni o'z ichiga oladi. Embrional rivojlanish jarayonida mushak embrion jinsiy hujayralarining mezodermal qatlamidan olinadi. Mushaklar ko'p darajadagi murakkab muvofiqlashtirishni namoyon qiladi, shu jumladan aktin va miyozin filamentlari bir -biri bilan o'zaro ta'sir o'tkazadi, bu esa ATPni qisqarish hosil qilish uchun energiyadan foydalanadi; butun mushaklarning massasini olish uchun ketma -ket katta hujayralar to'plami; va asab tizimining boshqaruvi ostida bir -birini to'ldiruvchi mushak tizimlarining muvofiqlashtirilgan va mos ravishda kengaytirilgan qisqarishi va cho'zilishi.