MEDIATILSHUNOSLIKDA MEDIA MATNLARNING O’RNI - Jurayeva Maftuna Erkin qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Media - ijtimoiy, madaniy, mafkuraviy, iqtisodiy, texnik va texnologik va boshqa parametrlarni o‘z ichiga olgan ko‘p o‘lchovli hodisa. Ommaviy axborot vositalarining ko‘p o‘lchovli bo‘lishi ularning mohiyati to‘g'risida turli xil tushunchalar, nazariyalar va fikrlarni shakllantiradi. Aslida, ommaviy axborot vositalarining hodisasini tavsiflovchi ko‘plab nazariyalar mavjud, ammo ularda nafaqat yakuniy estetik ta'sir yetishmaydi, balki har qanday nazariyani kuchli, barqaror va zamonaviy insonga mutanosib qiladigan narsa formulalarning qat'iyligi, ularning izchilligi va bir-biriga muvofiqligi. Ommaviy axborot vositalarini tushunish tajribasi shuni ko‘rsatadiki, ilmiy jamoatchilik hali ham “nazariy chuqurlikda yoki ommaviy axborot vositalari aylanmasi sohasida sodir bo‘layotgan voqealarni har qanday to‘liq empirik o‘rganishda jiddiy yutuqlar bilan maqtana olmaydi”.[1]