ALOQA TIZIMLARIGA HUJUMLARNI ANIQLASH VA OLDINI OLISH USULLARINI O'RGANISH VA ISHLAB CHIQISH - Isroilov Sanjarbek; Hamidov Erali (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy aloqa tizimlarining kiberhujumlarga qarshi zaifliklarini va ularni himoya qilishning yangi usullarini ko'rib chiqilgan. Avvalo, turli xil kiberhujumlar - tinglash, fishing, odam-in-the-middle hujumlari, DoS hujumlari va APTlar kabi tahdidlar tahlil qilingan. Keyin, aniqlash usullari sifatida sun'iy intellekt va mashinani o'rganish, shuningdek blokcheyn texnologiyasidan foydalanish kabi zamonaviy yondashuvlar ta'kidlangan. Oldini olish strategiyalari orasida bashoratli tahlil, mustahkam shifrlash usullari va "Zero Trust" xavfsizlik modellari ahamiyatga ega bo'lib, ularning aloqa tizimlarini himoya qilishdagi roli muhokama qilingan. Shuningdek, inson elementining ahamiyati, xususan xodimlar treningi va xavfsizlik madaniyatini yaratishning muhimligi urg‘ulanadi. Maqola, kelajakdagi tadqiqotlar va ishlanmalar uchun yo'nalishlar, jumladan kvant-xavfsiz kriptografiya va IoT qurilmalarini himoya qilish bo'yicha innovatsion yechimlarni ko'rib chiqish bilan yakunlanadi.