O'RTA OSIYO AHAMONIYLAR DAVLATI TARKIBIDA - Zulfiqaxxorov Erkin Mahmanzar òģli; Omonov Nodirjon Yodgor o’gli; Baratov Qahramon Nuriddin ògli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Ahamoniylar davlatiga qadimgi fors podshohlari xonadoni – axomaniylar vakili Kir II asos solgan. Miloddan avvalgi 558 yil Kir II fors qabilalari ittifoqiga rahbar bo‘lib, 553 yil midiyaliklar hukmronligiga qarshi qo‘zg‘olon ko‘targan. Forslar 550 yil g‘alaba qozonib va Midiyani egallab keyingi uch yil mobaynida sobiq Midiya davlati tarkibiga kirgan mamlakatlarni bosib olganlar, 546 yil esa Lidiya va Kichik Osiyodagi yunon shaharlarini zabt etganlar. 545–539 yillar oralig‘ida Kichik Osiyoning katta qismi, 538 yilda Bobil, 525 yilda Misr, 519–512 yillar oralig‘ida Egey dengizidagi orollar, Frakiya, Makedoniya va Hindistonning shimoli-g‘arbiy qismi bo‘ysundirilganligi haqida yoritib o’tilgan.