OTA-ONA VA FARZAND ORASIDAGI MUNOSABATLAR PSIXOKORREKSIYASI - Akbaraliyeva Asilaxon Tojiddinovna; Abdugapparova Sevinch (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Ushbu maqola ota-onalar va bolalar o'rtasidagi munosabatlar muammosiga bag'ishlangan. Oilada bola va ota-onalar o'rtasidagi munosabatlar masalasiga asosiy falsafiy va psixologik yondashuvlarni ko'rib chiqadilar, zamonaviy oilada ota-onalar va bolalar o'rtasidagi munosabatlarning o'ziga xos xususiyatlarini tahlil qiladilar. Bugungi kunda oiladek ta’sirchan ijtimoiy institut orqali bolalarni qadriyatlarga nisbatan e’tiqodni shakllantirish, va shu orqali oilaga nisbatan ijobiy axloqiy munosabatlarni hosil qilish dolzarb masalalardan biri hisoblanmoqda. Ushbu o’ziga hos jixatlarni hisobga olgan holda maqolada fikr yuritishga harakat qildik. Shuningdek maqolada o'zbek oilalarida ota ona va farzandlar o'zaro munosabatlarning psixologik xususiyatlari yoritib berilgan. O’zbek oilasida avlodlardan meros shunday tarbiya mezonlari va an`analari mavjudki, ularning xayotiyligi va bardavomligi bois millatimiz ma`naviyati yuksak pog’onalarga ko’tarildi.Ota-ona va farzandlar o’rtasida vujudga kelayotgan kelishmovchiliklarning ijtimoiy-psixologik omillari tadqiqot natijalari yoritilgan.’’Qush uyasida ko’rganini qiladi deganlaridek’’farzand ham ota onasidan olgan o’gitlarini qaytaradi.Shuning uchun bolani oldida o’ta ehtiyotkorlik bilan ish tutishi va o’rnak vazifalarni amalga oshirish lozim.