PSIXIKA VA UNING EVOLYUTSIYASI. SHAXS PSIXOLOGIYASI - Egamqulova Gavharoy (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Psixika (qadimgi yunoncha psychikos – “ruhiy”) yoki ruhiyat – yuksak darajada tashkil topgan materiya (miya) ning voqelikni alohida shaklda aks ettirishdan iborat xususiyati. Asosan, sezgi, tasavvur, tafakkur, irodaviy xatti-xarakat va boshqa subyektiv obrazlarda aks etadi. Psixika materiyaga nisbatan ikkilamchi. Psixika materiya taraqqiyotining muayyan bosqichida – tirik organizmlarda sezuvchanlikning alohida shakli yoki his qilish qobiliyati paydo bo’lishi bilan vujudga kelgan.