YUQORI DARAJADA MINERALLASHGAN NEFT SUVLARIDA IZOLYATSIYALOVCHI GELLARNING QO’LLANILISHI - G’afurova Gulnoz Alixonovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Ma’lumki har qanday neft konlaridagi neft zaxirasi chegaralangan. Uzluksiz neft qazib olinishi natijasida, konlardagi neft miqdori kamayib suv miqdori esa ortib boradi. Natijada, quduqlardan qazib olinayotgan neft suyuqligi tarkibidagi suvning ulushi 90-95% gacha ortib, neftning hajmiy ulushi esa 10-5% gacha kamayadi. Suv va neftni ajratib, tozalashga sarflanadigan harajatlar sababli, ayrim quduqlar neft miqdoriyetarli bo’lishiga qaramay iqtisodiy samara bermay qo’yadi.