O‘ZBEKISTONDA AHOLINING EHTIYOJMAND QATLAMLARIGA IJTIMOIY XIZMAT KO‘RSATISHDA IJTIMOIY XODIMLAR FAOLIYATINI TAKOMILASHTIRISH ASOSIY YO‘NALISHLARI. - Yunusova Nozliya To‘lqin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Maqolada jamiyatimizdagi turli hayot tarzini boshidan kechiryotgan insonlarga, mutlaqo ijtimoiy ehtiyojga muhtoj bo‘lganlarga qanday ijtimoiy xizmatlar oloib borilishi haqida hamda aholini ijtimoiy himoya qilish tizimi qisqa muddatli chora- tadbirlarga emas, balki insonlarni taqdir taqozosi bilan tushib qolgan qiyin vaziyatdan olib chiqish va tinch-osuda hIjtimoiy ish aholining ijtimoiy muhofazaga muhtoj qatlamiga mazkur qiyinchiliklarni qo‘llab-quvvatlash, himoya qilish, tuzatish va reabilitatsiya qilish vositasida yordam beradi. Patronaj, ijtimoiy yordam, ijtimoiy ta’minot, ijtimoiy ta’lim, ijtimoiy yordamga muhtoj shaxslarni diagnostika qilish, nazorat qilish va reabilitatsiya qilishga yo‘naltirilgan huquqbuzarlarni tuzatish va ularni nazorat qilish faoliyati hisoblanadiayotga qaytarish uchun yo‘naltirilgan bo‘lishi lozimligiga qaratiladi. Ijtimoiy ishni institutsionallashtirish ostida keng ma’noda jamiyatda yangi ijtimoiy institutni shakllantirish jarayonini tushunish lozim. Ijtimoiy ishni institutsionallashtirish jamiyatni isloh qilish, insonparvarlik an’analarini saqlash, ma’naviyatni tiklashga asoslangan. Ijtimoiy ishni institutsionallashtirish – demokratik rivojlanish, uni qayta qurish, ijtimoiy munosabatlarni insonparvarlashtirish, jamiki aholining ijtimoiy salomatligini qayta tiklashning majburiy tarkibiy qismi hisoblanadi.