GUMANISTIK PSIXOLOGIYANING ASOSIY TAMOYILLARI - Shovxiyev Luqmoniddin Boynazar o‘g‘li; Usmanov Shaxriyor Tojiqulovich; Turdiyeva Maftuna Baxtiyor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annatotsiya: Insonparvarlik psixologiyasi - butun insonga qarashni va erkin iroda, o‘z-o‘zini samaradorlik va o‘z-o‘zini anglash kabi tushunchalarni ta’kidlaydi. Disfunktsiyaga e’tibor berishning o‘rniga insonparvarlik psixologiyasi odamlarga o‘z salohiyatlarini ro‘yobga chiqarish va ularning farovonligini oshirishga yordam berishga intiladi. Shuningdek, ko‘pincha insoniylik deb atalgan gumanistik psixologiya, 1950 yillarda psixologiyani boshqargan psixologik tahlil va xatti- harakatlarga munosabat sifatida paydo bo‘lgan. Insonparvarlik psixologiyasining dastlabki rivojlanishi, asosan, Ibrohim Maslou va Karl Rodjersning asosiy teoreasining asarlaridan katta ta’sir ko‘rsatdi. Rollo May va Ericx Fromm kabi boshqa taniqli gumanist mutafakkirlar ham bor edi.