IKKILAMCHI RUX MANBALARINI TANQIDIY KO’RIB CHIQISH VA ULARNI QAYTA ISHLASH TEXNOLOGIYALARI - Ibadullayeva Marjona; Osmonova Gulbahor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Yerni tez kamayib borayotgan tabiiy resurslaridan halos qilish maqsadida hozirgi vaqtda ikkilamchi xomashyolardan faol foydalanilmoqda Materiallar (SMR) bir nechta texnologiyalarda muqobil almashtirish sifatida jarayonlar. Smrs qiymatini oshirish barqaror aylanma iqtisodiyot tamoyillariga mos keladi, bunda resurslardan foydalanish samaradorligi iqtisodiyot manfaati uchun ham, atrof-muhitni ko'kalamzorlashtirish manfaati uchun ham maksimal darajada oshiriladi. Shunga ko'ra, ushbu maqola ikkinchi darajali rux bo'yicha so'nggi tadqiqotlarni o'rganishga bag'ishlangan. Dunyo bo'ylab ba'zilari asosiy Zn o'z ichiga olgan ikkilamchi xom ashyo konlar boyitish fabrikalari eritish zavodlarining qoldiqlari, chiqindilar, shlaklar, skrap, chang va boshqalar. Pirometallurgik jarayon metallarni qayta ishlash jarayonlarida ustun bo'lishiga qaramay, barqaror va barqaror amalga oshirishga qiziqish ortib bormoqda zaharli og'ir chiqindilar natijasida kelib chiqadigan ekologik muammolarni bartaraf etish uchun qayta ishlash usullari an'anaviy eritish jarayonida metallar va oltingugurt oksidlari. So'nggi o'n yilliklarda ruxni qazib olishning ko'plab yangi barqaror va ekologik xavfsiz gidrometallurgiya jarayonlari ishlab chiqildi, bu esa qonunchilikni kuchaytirishni chetlab o'tishga va xarajatlar bo'yicha raqobatbardoshlikni ta'minlashga imkon beradi. Ikkilamchi rux qayta ishlash ruxni ajratib olishning selektiv jarayonlarini ishlab chiqishga qaratilgan, ammo Pb, Fe va As tarkibida past.