MIGRATSIYANING ISHSIZLIKKA TA’SIRI: OSIYO DAVLATLARIDAN YANGI DALILLAR - Shayzoqova Madina Ilhom qizi; Davurboyeva Muazzam Botir qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Osiyo davlatlari so‘nggi o‘ttiz yillikda jahon iqtisodiyotida yangi kuch sifatida maydonga chiqdi. Biroq, bu Osiyo mamlakatlari migratsiya va ishsizlikdan kelib chiqadigan fundamental muammolarni boshdan kechirgan. Migratsiyaning ishsizlikka ta'siri Evropa Ittifoqi va OECD mamlakatlari uchun keng qamrovli o'rganilgan bo'lsa-da, Osiyo davlatlari kontekstida bu ta'sirlar asosan to'liq o'rganilmagan. Ushbu maqola 1990-2020 yillar uchun Osiyoning 47 mamlakatida migratsiyaning ishsizlikka ta'sirini o'rganadi. Ushbu tadqiqotda turli xil baholash usullari qo'llaniladi, jumladan sobit effektlar va tasodifiy ta'sirlar modellari, shuningdek, umumlashtirilgan eng kichik kvadratlar va umumlashtirilgan momentlar usuli (GMM). Empirik topilmalar shuni ko'rsatadiki, migratsiya Osiyo mamlakatlarida ishsizlikni kamaytiradi, agar barcha 47 mamlakat birgalikda ko'rib chiqilsa. Biroq, mamlakatlar daromad darajasiga ko'ra turli guruhlarga bo'linganda, migratsiya Hindiston, Indoneziya, Filippin va Vetnam kabi past va o'rtacha daromadli mamlakatlarda ishsizlikni oshiradi. Iqtisodiy o'sish, shuningdek, baholash usullaridan qat'i nazar, Osiyo mamlakatlarida ishsizlikni kamaytirishi ko'rsatilgan. Bizning tahlilimiz asosida siyosat natijalari paydo bo'ldi, jumladan, kam daromadli va past-o'rta daromadli mamlakatlar uchun ta'lim sohasida katta islohot o'tkazilib, bu mamlakatlardagi ishchilar migratsiya ishchilari oqimiga duch kelganda ish joylariga tayyor bo'lishlarini ta'minlash uchun iqtisodiy sharoitlarni yaxshilashga erishildi. natija.