YERNI MASOFADAN ZONDLASH MA`LUMOTLARIDAN SO`RILGAN FOTOSINTETIK FAOL NURLANISH (PSAR) ULUSHINI ANIQLASHNING SEZGIRLIK TAHLILI. - Hidirboev Sunnatulla; Akhmedova Dinorakxan (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya. So'rilgan fotosintetik faol nurlanishning ulushi (FPAR) o'simliklarning hosildorligini baholash, o'simliklarning o'sish holatini kuzatish va iqlim o'zgarishini tahlil qilish uchun asosiy biofizik o'zgaruvchidir. Ushbu tadqiqotning maqsadi masofaviy zondlash yordamida FPAR baholashga interferentsiya omillarining ta'sirini aniqlash va modelning aniqligini oshirish uchun FPAR o'zgarishiga hissa qo'shadigan omillar bo'yicha keng qamrovli sezgirlik tahlilini o'tkazishdan iborat. Tahlil birlashtirilgan barg-kanopi-atmosfera radiatsiyaviy uzatish modeli va global sezgirlikni tahlil qilish algoritmi asosida o'tkazildi. Diffuz FPAR ning FPAR o'zgarishiga ta'siri tufayli biz diffuz FPAR ning hal qiluvchi omillarini ham tahlil qildik. Natijalar shuni ko'rsatdiki, barg maydoni indeksi (LAI) va o'rtacha barg moyilligi burchagi (ALA), ayniqsa soyabonni yopishdan oldin, FPAR o'zgaruvchanligini aniqlaydigan ikkita muhim soyabon strukturaviy parametridir. FPAR, soyabon rivojlanishi bilan bu ikki o'zgaruvchiga turlicha ta'sir ko'rsatishi aniqlandi. Pastki LAI qiymatlarida (LAI b 1.0) soyabon fonining aks etishi FPARni baholashga katta ta'sir ko'rsatadi. Barglarning biokimyoviy o'zgaruvchilari ta'siri uchun barg xlorofill kontsentratsiyasining (LCC) FPAR o'zgaruvchanligiga qo'shgan hissasi vegetativ o'sishning dastlabki bosqichida ahamiyatsiz bo'ladi, lekin o'sishning o'sish davridan boshlab dominant bo'lib, hissasi LAI bilan izchil ortib boradi. Tashqi omillar uchun quyosh zenit burchagi (SZA) va aerozol optik chuqurligi (AOD) optik yo'l uzunligini va diffuz fotosintetik faol nurlanish (PAR) nisbatini o'zgartirish orqali FPARga sezilarli ta'sir ko'rsatadigan ikkita muhim harakatlantiruvchi omildir. SZA butun o'sish davrida FPAR va diffuzion FPAR ga ta'sir qiladi, shu bilan birga, AOD diffuz FPAR o'zgarishi uchun eng muhim hal qiluvchi omil hisoblanadi. LAI past bo'lsa, soyabon fonining diffuz FPARga ta'sirini e'tiborsiz qoldirib bo'lmaydi. Tahlil shuni ko'rsatdiki, diffuz FPAR o'zgarishi vegetatsiya hosildorligini baholashga sezilarli ta'sir ko'rsatadi. Xulosa qilib aytganda, ushbu tadqiqot FPAR ning o'zgarishiga turli xil omillar ta'sir qilishini ko'rsatadi. Bu FPAR o'zgaruvchanligiga ta'sir qiluvchi omillarni, shu jumladan diffuz FPARni to'liq tushunishni ta'minlaydi, bu masofadan zondlash ma'lumotlaridan FPAR qidirish algoritmini ishlab chiqishda foydali bo'lishi mumkin.