MIOKARD INFARKTI KELIB CHIQISH SABABLARI. MIOKARD INFARK TURLARI. DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH USULLARI. - BAXROMOVA AZIMA ABBOSOVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Miokard infarkti (yurak xuruji deb ham ataladi) - yurak mushagi ishemiyasining o'tkir davri bo'lib, u qon ta'minoti buzilganida qon yurakka oqishining to'xtashi bilan tavsiflanadi. Agar o'n besh daqiqa ichida qon yana oqishni boshlamasa, yurakning bir qismi o'ladi (yurak mushaklari nekrozi). Bu yurakning o'lik to'qimalarga ega bo'lgan qismi bo'lib, miokard infarkti deb ataladi. Nekroz keng yoki kichik o'choqli bo'lishi mumkin. Nekrozning joylashishiga ko'ra: old tomon miokard infarkti, yon tomon miokard infarkti va interventrikulyar infarktlar mavjud. 60 yoshgacha bo`lgan erkaklarda miokard infarkti xuddi shu yoshdagi ayollarga qaraganda besh marta tez- tez uchraydi. Bu erkaklarda aterosklerozning erta rivojlanishi bilan bog'liq.