PROTON VA N 2 O’ZARO TA’SIRI UCHUN O’ZARO BOG’LIQ ELEKTRON POTENTSIAL ENERGIYA SIRTLARI. - Erkinova Mahliyo; Ismatov Abduxali; Raxmonov Bahodir; Madaliyeva Marjona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Abstrakt. Keng diapazondagi nisbiy masofalar va yadrolararo koordinatalar qiymatlarida tizimning quyi elektron holatlari (N 2 -H + ) uchun yuqori korrelyatsiya qilingan kvant hisoblari amalga oshirildi. H + - N 2 kirish kanali uchun chiqarilgan protonning ikkita asosiy yondashuvi ko'rib chiqiladi: kollinear va perpendikulyar yondashuvlar. Tebranish matritsasi elementlari va anizotrop koeffitsientlar kabi dinamik jihatdan muhim xususiyatlarning kuchi va shakli bo'yicha hozirgi natijalar shuni ko'rsatadiki, asosiy holatning potentsial energiya yuzasi zaryad o'tkazish (KT) jarayonlari uchun javobgar bo'lgan qo'zg'aluvchan elektron holatlar bilan juda zaif bog'lanishdan o'tadi. shuning uchun eksperimentlar to'qnashuv jarayonida bunday yakuniy kanallar yo'qligini aniqladi. Bundan tashqari, molekuladagi protonning to'qnashuvi natijasida hosil bo'lgan bog'lanish buzilishining ta'siri ham juda kichik va faqat cheklangan yo'nalishlar diapazonida va nisbiy masofalarda sodir bo'ladi, bu tomonidan topilgan tebranish rejimining zaif qo'zg'alishiga muvofiq. hozirgi tizimda kesishgan nurli tajribalar.