ЎТКИР РЕСПИРАТОР ДИСТРЕСС СИНДРОМИ: COVID-19 БИЛАН КАСАЛЛАНГАН ХОМИЛАДОР АЁЛЛАРДА КАСАЛЛИКНИНГ КЕЧИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Хайдарова Нигора Баходировна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Долзарблиги. Ўткир респиратор дистресс синдроми-(ЎРДС) ўпка паренхимасининг ўткир диффуз яллиғланиш зарарланиши бўлиб, у турли зарар етказувчи омилларга хос бўлмаган реакция сифатида ривожланади ва ўпка тўқимаси структурасининг бузилиши ва газли ўпка тўқималарининг массасининг пасайиши туфайли ўткир нафас етишмовчилиги шаклланишига олиб келади. COVID-19да ЎРДСнинг намоён бўлиши икки жараённинг, яъни вирусли пневмония ва ЎРДСнинг комбинацияси сифатида қаралиши мумкин. SARS коронавирус инфекциялари билан бир қаторда, COVID-19 ҳам глобал таҳдид бўлиб қолмоқда, чунки бу вируслар оиласи иммунитетга эга бўлмаган популяцияларни мутацияга олиб келиши мумкин.