BOLALARDA ICHAK GELMINTOZLARINI ZAMONAVIY DAVOLASH - Igamova Munavvar Abdullayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Abstrakt: Gelmintozlar global tarqalishga ega bo’lib, u bolalarda ham, kattalarda ham diareyaning keng tarqalgan sababi bo'lib, qo’zg’atuvchi kistalarni to'g'ridan-to'g'ri yoki bilvosita yutish orqali fekal-og'iz orqali yuqadi. Gelmintozlarning laboratoriya diagnostikasi. asosan najas namunalarida mikroskopik yoki trofozoitni ko'rsatishga asoslangan, ammo gelmintozlar diagnostikasi uchun bir nechta immunologik tahlillar va molekulyar usullar ham mavjud. Ushbu tadqiqotning maqsadi tibbiy laboratoriyada qo'llaniladigan usullarni ko'rib chiqish va lyamblioz diagnostikasi uchun ularning kamchiliklari va qiyinchiliklarini aniqlash edi. Ushbu maqolada biz gelmintozlar diagnostika usullarini adabiyotlar, elektron ma'lumotlar bazalari va kitoblarni keng ko'rib chiqish bilan baholadik. Qidiruv 2022-yilgacha chop etilgan maqolalar va ayrim darsliklarni qamrab oldi. Najasni konsentratsiyalash usuli bilan an'anaviy mikroskopiya kombinatsiyasi iqtisodiy va yuqori sezuvchanlik va an'anaviy texnikaga qo'shimcha sinov sifatida foydalanish tavsiya etiladigan immunologik asoslangan tahlil va molekulyar usullar tufayli hali ham muntazam tibbiy laboratoriyada o'tkazilishi kerak degan xulosaga keldi.