БОЛАЛАРДА АЛЛЕРГИК КАСАЛЛИКЛАР ФОНИДА АТОПИК ХЕЙЛИТНИ ДАВОЛАШ ВА ОЛДИНИ ОЛИШНИ ОПТИМАЛЛАШТИРИШГА ЯНГИ ЁНДАШУВ - Rozikova Dildora Kodirovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Болалар ва ўсмирлар орасида аллергик касалликлар тарқалишининг кўпайиши энг муҳим тиббий ва ижтимоий муаммолардан бири бўлиб қолмоқда ва дунёнинг кўплаб мамлакатларнинг соғлиқни сақлаш бюджетига жиддий оғирлик қилади (Е.A.Вишнева, Л.С.Намозова-Баранова, 2014). Хейлитнинг атопик шакллари, лабнинг сурункали ёрилиши тўқималарда паст ва ўрта молекуляр оғирликдаги моддалар ва олигопептидларнинг чўкиши, вазоконстрикция ривожланиши билан лаб микросиркуляциясининг бузилиши, волуметрик қон оқимининг пасайиши, терлаш тезлиги, туприк безларининг секретор ва елиминация функцияси, IgA ва IgE фаоллигининг ошиши билан бирга келади. ҳужайра мембраналарини фаоллаштириш.(Л.Н.Горбатова). Аллергик касалликлар жисмоний ва психологик ҳолатга, ижтимоий ҳаётга, мактаб фаолиятига салбий таъсир қилади ва беморларнинг ҳам, уларнинг оила аъзоларининг ҳам ҳаёт сифатини пасайтиради (T.Haahtela, S.Holgate, 2011; R.Pawankar et.al., 2013). O.П.Максимова (2000) маълумотларига кўра, лаб архитектоникаси бузилган болаларда экзематоз (атопик) хейлит ривожланади. Метаболик ҳолатни, детоксикация тизимларини ҳисобга олган ҳолда ҳолатни, лаб тўқималарини комплекс клиник ва физиологик тадқиқотлар; терлаш тезлиги, сўлак безларининг функционал фаоллиги ва микроциркуляция шу кунгача ўтказилмаган. Ушбу тадқиқотлар лаблар касалликларини комплекс ташхислаш алгоритмини ишлаб чиқиш, уларнинг боришини башорат қилиш, даволаш усулларини асослаш ва профилактика чоралари учун катта аҳамиятга эга.