АРТЕРИАЛ ГИПЕРТЕНЗИЯ БИЛАН АСОРАТЛАНГАН КОРОНАВИРУС ИНФЕКЦИЯЛИ БЕМОРЛАРДА ОҒИЗ БЎШЛИҒИ ШИЛЛИҚ ҚАВАТИ ҲОЛАТИНИ БАҲОЛАШ ВА УНИ ДАВОЛАШ ТАКТИКАСИ - Разикова Дилноза Кадировна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Артериал гипертензия меҳнатга лаёқатли ёшдаги одамларда оғир юрак-қон томир патологияси ривожланишининг ҳал қилувчи хавф омилларидан бири бўлиб қолмоқда. Сўнгги йилларда артериал гипертензия негизида кечувчи вирусли касалликлар тиббиётнинг долзарб муаммоларидан бири ҳисобланади. Жаҳон соғлиқни сақлаш ташкилотининг экспертлари маълумотларига кўра, «...юқумли касалликларнинг 80% ни вируслар чақиради ҳамда оғиз бўшлиғи шиллиқ қаватида маълум ўзгаришлар юзага келади...».[1] 2019 йилнинг декабр ойида Хитойнинг Ухань шаҳрида янги COVID-19 («coronavirus disease 2019») нинг этиологик агенти SARS-CoV-2 янги коронавирус эканлиги аниқланган. 2020 йилнинг март ойидан бошлаб 187 дан ортиқ давлатларда COVID-19 қайд этилган. Шу жиҳатдан, COVID-19 инфекциясини ўз вақтида ва эрта ташҳисотининг замонавий усулларини қўллаш, даволаш ва профилактика тадбирларини такомиллаштириш, ўлим ҳолатларини олдини олиш амалий тиббиётнинг устувор йўналишлари бўлиб қолмоқда.