DISTROFIYALAR VA ULARNING MEXANIZMLARI - Abdullayev Tohir Xamza O’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Distrofiya (qadimgi yunoncha distrofiya , dys... - qiyinchilik, bezovtalik va trofe - oziqlanish ma'nosini bildiruvchi prefiks ) murakkab patologik jarayon bo'lib, hujayra metabolizmining buzilishiga asoslanib, tarkibiy o'zgarishlarga olib keladi. Distrofiya hujayralar va hujayralararo moddaning shikastlanishi bilan tavsiflanadi, buning natijasida organning funktsiyasi o'zgaradi. Distrofiya trofizmning buzilishiga, ya'ni hujayralar va to'qimalarning metabolizmini va tuzilishini saqlanishini ta'minlaydigan mexanizmlar to'plamiga asoslanadi. Trofik mexanizmlar hujayrali va hujayradan tashqariga bo'linadi. Ularning ikkalasi ham o'ziga xos funktsiyani bajaradi. Hujayradan tashqari mexanizmlarga metabolik mahsulotlarni tashish tizimi (qon va limfa mikrotomirlari), mezenximali hujayralararo tuzilmalar tizimi va metabolizmni neyroendokrin tartibga solish tizimi kiradi. Trofik mexanizmlarning biron bir bo'g'inida buzilish mavjud bo'lsa, distrofiyaning u yoki bu turi paydo bo'lishi mumkin.