OʻZBEK TILIDA TAFAKKUR FE’LLARINING MA’NO XUSUSIYATLARI - Abidova Zilola Xabibullayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqola o‘zbek tilidagi tafakkur fe'llarning ma'no xususiyatlarini o'rganishga bagishlangan. Oʻzbek tilshunosligida bu feʼllar psixik holat feʼllari nisbatan keyinroq aqliy faoliyat feʼllari deb ataldi. Bu ikki atama maʼnosini umumlashtirib, tafakkur feʼllari deb atash mumkin.Oʻzbek va ingliz tilidagi tafakkur feʼllari semantik xususiyatlari, leksikografik talqini va oʻzaro tarjimasi masalalariga oydinlik kiritishda ingliz tilidagi mavjud tasnifga asoslanamiz. Ingliz tilida boʻlganidek, oʻzbek tilida ham tafakkur feʼllarini olti maʼno turiga ajratiladi va tahlilga tortiladi.