MARKAZIY OSIYO DAVLATLARINIRING MINTAQAVIY SHERIKLIGINI RIVOJLANTIRISHDA SAVDO-IQTISODIY HAMKORLIKNING ROLI - Kayumova Otikaxon Odiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Markaziy Osiyo mamlakatlari o‘rtasidagi kelishmovchiliklarning asl sababi – oldindan suvdan va transport kommunikatsiyalaridan foydalanishdagi murosa yo‘qligi bo‘lib kelgan. Mustaqillikdan keyingi yillarda mahalliy transchegaraviy hamkorlikning rivojlanmaganligi mintaqada chegaraviy muammolarning dolzarb tarzda saqlanib qolishiga sabab bo‘lgan asosiy omillardan biridir. Xususan, Yevropa Ittifoqida Shengen shartnomasi qabul qilinishi mintaqadagi davlatlarni iqtisodiy va siyosiy jihatdan bir-biriga bog‘lab, chegaraviy muammolarning ijobiy tomonga harakatlanishida muhim faktor vazifasini o‘tagan.