KOʻP HUJAYRALILARNING KELIB CHIQISHI TOʻGʻRISIDAGI ASOSIY NAZARIYALAR - Mehrinoz Urinboyeva Rasuljon qizi; Toshboyeva Gulsanam Ergashbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Barcha koʻp hujayralilar kelib chiqishi yagona hujayralardan boshlanadi. Gastrey nazariyasiga koʻra koʻp hujayralilarning qadimgi ajdodlari sharsimon kaloniyali hayvonlar boʻlgan. Bu nazariyani asoschisi- E. Gekkel hisoblanadi. Koʻp hujayralilarning evalutsiyasi embrional rivojlanishda gastrula stadiyasida ichki ikkinchi embrion varagʻini blastula devorini blastula boʻshligʻiga botib kirishi- invaginatsiya natijasida hosil boʻlishi bu fikrni tasdiqlaydi.