YASHIL SUVOTLARI VA ULARNING TUZILISHI - Abduxalilova Nazira; Ortiqova Mukarramoy (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Yashil suvoʻtlar — tuban oʻsimliklar boʻlimi. Hujayrasida yashil xlorofill mavjud. Yashil suvoʻtlarda yuksak oʻsimliklar tarkibidagi kabi pigmentlar bor. Bir hujayrali, kolonial va koʻp hujayrali, baʼzilari hujayrasiz tuzilishga ega. Hujayrasiz bir yadroli yoki kamdan-kam koʻp yadroli, sellyuloza qobiq bilan oʻralgan. Xromatoforalar perinoidli, jinssiz, jinsiy va vegetativ koʻpayadi. Koʻpayish organlari vazifasini vegetativ hujayralar bajaradi. Yashil suvoʻtlar chin-yashil suvoʻtlar va konʼyugatlar kenja boʻlimiga ajratiladi. Yashil suvoʻtlar ning 360 turkumi, 5700 turi maʼlum. Asosan, chuchuk suvlarda va dengizlarda tarqalgan.