O’ZBEKISTONNING IQTISODIYOT, TARAQQIYOT BOSQICHLARIDA TIBBIYOTNING O’RNI - MUXTAROV BEKZOD BOYMURAT O’G’LI; Sattorova D.G. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Ushbu maqolada tibbiyot tarixi fani boshqa tibbiy bilimlar qatorida alohida o‘rin tutadi. U tibbiyontni kengroq va chuqurroq o‘rganadi. Tibbiyotning taraqqiyot qonunlarini ochadi. Bo‘lajak hakim (vrach)lar uchun tibbiyot tarixi fanini bilish muhim ahamiyatga ega. Tibbiyot tarixi fani tibbiyotning m ohiyatini to ‘g ‘ri tushunish va uning rivojlanish qonunlarini o ‘rganishda talabalarga dastur bo‘lib xizmat qiladi. Ularning bilim darajasi va saviyasini yuksaltiradi. Talabalar tibbiyot tarixini o ‘rganib, insoniyat jamiyati taraqqiyotining turli davrlarida yashagan tib olim larining tibbiyot haqidagi fikr va mulohazalari bilan tanishadilar. Bu fikr va mulohazalar har bir davrda o‘ziga xos tushuncha va g‘oyaga ega bo‘lgan. Umuman tibbiyot tarixi fani talabalarning kasbiy-estetik va m a’rifiy-m a’naviy jihatdan chuqur bilimli mutaxassislar bo‘lib yetishishlarida katta rol o ‘ynaydi. Odam lar yashash uchun hech narsa ishlab chiqarmay, tabiatdagi mavjud yemishlarni iste’mol qilib kun kechirganlar. Shuningdek, ular tibbiyot sohasida ham hech narsa kashf etmay, tabiatdagi mavjud shifobaxsh o‘simliklardan foydalanganlar. Keyingi davrlarda ijtim oiy-iqtisodiy hayotning taraqqiyoti bilan birgalikda tibbiyot ham rivojlanib bordi. Tibbiyotning rivojlanishida boshqa fanlar, xususan, tabiiy-biologik bilim lar ham m uhim rol o ‘ynadi. Masalan, botanika fani yangi-yangi shifobaxsh o ‘simliklarni kashf etib, farmakologiya fanini boyitdi. Biologiya, mikrobiologiya, parazitologiya fanlari kasalliklar sabablarini aniqlash imkoniyatini berdi.[1]