HOMILADOR AYOLLARNING YOG’LI GEPATOZ HAQIDAGI BILIM DARAJASINI O’RGANISH - Xamidova Gulmiraxon G’ayratjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Anotatsiya. Jigar kasalligi jiddiy sog'liq muammosi bo'lib qolmoqda. Hozirgi vaqtda homiladorlarda jigar kasalliklari ko'payib bormoqda, bu esa ayollarning ushbu kasallik haqida xabardorlik darajasini va yog'li gepatozning oldini olish uchun zarur choralarni ko'rishni talab qiladi. Tadqiqot materiallari va usullari: 2022-yil 8- oktyabrdan 14-yanvargacha Toshkent shahar 9-sonli tugʼruq majmuasi homiladorlik patologiyasi boʼlimida davolangan homilador ayollar oʻrtasida soʻrov oʻtkazildi. 22 yoshdan 40 yoshgacha homiladorlik muddati 24 haftadan 39 haftagacha boʼlgan 260 nafar homilador ayollar bilan suhbat o'tkazildi. Har bir homilador ayolga yog'li gepatoz kasalligi haqidagi bilimlari bo'yicha 10 ta savol berildi. Ushbu tadqiqot suhbat asosida oʼtkazildi. Tadqiqotning vazifalari: homilador ayollarning yog'li gepatoz va uning oqibatlari haqida xabardorligini aniqlash. Tadqiqot natijalari: tadqiqot natijasida homilador ayollarning yog'li gepatoz haqida xabardorligi to'g'risidagi ma'lumotlarning qisqacha mazmuni yaratildi, bunda ayollarning 65,4 foizi yog'li gepatoz tushunchasiga ega. Xulosa: homilador ayollarning patologik jarayonning joylashuvi, kasallikning sabablari, qaysi mutaxassisga murojaat qilish kerakligi, oqibatlari qanday bo'lishi mumkinligi to'g'risida xabardorligi past va shu bilan birga, ayollarning 97% yog'li gepatoz kasalligi haqida ma'lumot berishni soʼradilar.