AYOLLARDA REPRODUKTIV TIZIM FAOLIYATINING O’ZGARISHIDA GIPOTERIOZ BILAN BIRGA KECHISHI - Komiljonova Oygul Olimjonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Ayollarning reproduktiv tizimi - bu o'zaro bog'liq bo'lgan tarkibiy elementlarning to'plami: gipotalamus, gipofiz bezi, tuxumdonlar, nishon organlar va generativ funksiyani amalga oshirishni ta'minlaydigan boshqa endokrin bezlar kiradi. Qalqonsimon bez - reproduktiv funksiyaga sezilarli ta'sir ko'rsatadigan neyroendokrin tizimning eng muhim qismidir. Qalqonsimon bez gormonlari tananing deyarli barcha a'zolari va tizimlarining normal ishlashi uchun zarurdir. Ular deyarli barcha to'qimalarning rivojlanishi, yetukligi, ixtisoslashuvi va yangilanishi jarayonlarini tartibga soladi va homila miyasining shakllanishi va rivojlanishi, bolaning aql- zakovati, suyak skeletining o'sishi va rivojlanishi, reproduktiv tizimning shakllanishi va rivojlanishi uchun alohida ahamiyatga ega. Qalqonsimon bez garmonlari jinsiy rivojlanish, hayz funksiyasi va tug'ilishga ta'sir qiladi. Homilador ayolda qalqonsimon bez gormonlarining yetarli darajasi normal embriogenez uchun zarur. Qalqonsimon bez patologiyasi erta yoki kech balog'atga yetishish, hayz davrining buzilishi, bepushtlik, galaktoreya, homila tushish, homila va yangi tug'ilgan chaqaloqning patologiyasini keltirib chiqarishi mumkin. O'z navbatida reproduktiv tizimning holati qalqonsimon bez faoliyatiga sezilarli ta'sir ko'rsatadi.