GEOGRAFIK JOYLASHUVNING DAFN MAROSIMLARIGA TA’SIRI - Meliyev Muzaffar Saidakbarovich; Ahmadjonov Ilknur Axrorjon o’g’li; To’lqinboyeva Shaxzodabonu Dilmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Dafn marosimlari butun dunyo xalqlari an'analarida chuqur ildiz otgan madaniy amaliyotdir. Ushbu maqola geografik joylashuvning dafn marosimlariga ta'sirini, ekologik, ijtimoiy va tarixiy omillar ushbu amaliyotlarni qanday shakllantirishini o'rganadi. Turli mintaqalarda dafn etish urf-odatlarini tahlil qilib, biz o'lim marosimlari kontekstida madaniyat va geografiya o'rtasidagi o'zaro bog'liqlikni aniqlashga harakat qilamiz. Tadqiqot iqlim, landshaft va ijtimoiy tuzilmalarning dafn etish an'analari evolyutsiyasiga ta'sirini hisobga olgan holda antropologik va arxeologik nuqtai nazarga asoslanadi. Ushbu tadqiqot orqali biz jug'rofiy joylashuv jamiyatlar o'zlarini hurmat qilish usullarini qanday shakllantirishini chuqur tushunishga hissa qo'shishga intilamiz.