FARG‘ONA VODIYSI TOG‘LARIDA MUZLIKLARNING ERISHI VA USHBU JARAYONNING VODIY LANDSHAVTIGA TA’SIRI - Abdunazarov Lutfillo Mamanovich; Ahmadjonov Ilknur Axrorjon o’g’li; Tojiyeva Mohinurbonu Mirzaolimjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Farg‘ona vodiysi tog‘larida muzliklarning erishi mintaqa landshafti uchun keng ko‘lamli ta’sir ko‘rsatadigan muhim ekologik muammo tug‘dirmoqda. Ushbu tadqiqotda muzliklarning chekinishining Farg'ona vodiysi relyefiga ko'p qirrali ta'sirini o'rganish uchun Muzlik dinamikasini tadqiq qilish va tahlil qilishning integratsiyalashgan usullari (IMRAD) qo'llaniladi. Masofaviy zondlash, geofazoviy tahlil va joylarda o‘lchovlar kombinatsiyasidan foydalangan holda ushbu tadqiqot muzlik erishi darajasini aniqlash va uning vodiy relyefi shakllariga ta’sirini baholashga qaratilgan. Tadqiqot shuningdek, mahalliy ekotizimlar, suv resurslari va aholi punktlariga ikkinchi darajali ta'sirlarni o'rganadi. Muzlik dinamikasi va landshaft o'zgarishi o'rtasidagi murakkab o'zaro bog'liqlikni yoritib, ushbu tadqiqot Farg'ona vodiysida yerni barqaror boshqarish va iqlim o'zgarishiga moslashish bo'yicha qimmatli tushunchalarni beradi.