“ISYON VA ITOAT” ROMANIDA XARAKTER VA RUHIYAT BIRLIGI - Avazov Vahobjon Tolibjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Yangilanayotgan badiiy tafakkurga sezilarli darajada hissa qo‘shib kelayotgan shoir, yozuvchi, adabiyotshunos olim Ulug‘bek Hamdamning o‘rni alohida ekanligi e’tirof etilgan hodisa. Darvoqe, yozuvchi badiiy izlanishlarida roman janri etakchilik qiladi. Xususan, “Muvozanat”(1997), “Isyon va itoat”(2003), “Sabo va Samandar”(2011) romanlari keyingi yillar o‘zbek romanchiligi taraqqiyotiga sezilarli hissa bo‘lib qo‘shildi. Ushbu romanlarda hayotning murakkab qirralari, inson xarakterining o‘ziga xosligi, shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyatlar, inson botiniy olamidagi konfliktlar teran talqin etilgan. Darhaqiqat, “Isyon va itoat” romanida adolatizlik va haqsizlik qurboniga aylangan shaxs fojeasi bilan bir qatorda inson ichki olamidagi ziddiyatlar hayot haqiqatidan kelib chiqib tasvirlangan. Asarda haqsizlik va adolatsizlikdan jabr ko‘rgan Akbar “men”iga duch kelamiz.