ABDULLA AVLONIYNING ASARLARI VA ULARDAGI TA’LIM - TARBIYA TO’G’RISIDAGI FIKIRLARI - Turdialiyeva Gulirano (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Iste'dodli shoir, ma'rifatparvar olim va pedagog A.Avloniy 1878-yil 12-iyulda Toshkentda kosib oilasida tug'ilgan. U eski maktabda taxlim oladi. Avloniy xayotini organar ekanmiz, oz tarjimai xolida shunday yozadi 12 yoshimdan Okchi mahallasidagi madrasha dars oqiy boshladim. Bu zamonlarda Tarjimon gazetasini oqib, zamondan xabardor bo'ldim. U madrasani bitirib maktabdorlik bilan shugullanadi va yangi turdagi maktab tashkil etish. Shuning bilan birga yosh o'qituvchilarga zamonaviy bilimlar, Garb va Shark tillarini orgatish juda muhimligini anglagan. Shoir oz asarlarida koloklikni, joxillikni tankid kiladi va insonlarni ilm olichga malumotga undaydi. Ozbek pedagogi tarixida Avloniy birinchi bolib pedagogika bola tarbiyasining fani deya taʼrif bergan.