ITALIYA VA ISPANIYADA UYG’ONISH ADABIYOTI - Norqulov Akobir (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Abstract. Ushbu maqolada Italiya va Ispaniya mamlakatlarining Uyg’onish davri adabiyoti yoritib berilada. Tarixchilar, madaniyatshunoslar va san’atshunoslar tomonidan XV asr oxiri XVII asr boshlarigacha ispaniya madaniyati va san’atidagi yutuqlarni tavsiflash uchun qo’llaniladigan atama. Agar biz Ispaniya Uygʻonish davrini umumiy Evropa taraqqiyotining asosiy oqimida koʻrib chiqsak, u Uygʻonish davri madaniyatining ikkita yirik markazlari — Gollandiya va Italiya oʻrtasida shakllanganligini eʼtiborga olmaymiz[1]. Butun XV — XVIasrlar davomida sanʼat har ikki mamlakatning badiiy anʼanalari taʼsirida doimo boʻlgan. Bu ispan ustalari ilgʻor sanʼat maktablari namunalaridan koʻp narsalarni oʻrganishlari kerak boʻlgan toʻgʻridan-toʻgʻri qarz olish haqida yoki qirollik saroyiga xorijiy meʼmorlar, haykaltaroshlar va rassomlarning keng jalb etilishi haqida emas, balki chet elliklarni ijodiy qayta koʻrib chiqish jarayoni haqida. shakllanayotgan milliy madaniyat ruhidagi anʼanalar.Ispaniya Uygʻonish davrida oʻchmas iz qoldirgan oʻsha davrning buyuk tarixiy foni — Buyuk geografik kashfiyotlar, bunda Portugaliya va Ispaniya mamlakatlari asosiy rol oʻynagan va ularning mevalari XVI asrda boshqalarga qaraganda koʻproq ishlatilgan[2].