ПИРОЛИЗ ЖАРАЁНИ ҚАТТИҚ МАХСУЛОТИ ТАРКИБИДАГИ АНТРАЦЕН АСОСИДА АНТРАХИНОН ИШЛАБ ЧИҚАРИШ - Зилола Маҳмудовна Каримова (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Мамлакатимизда махаллий хом-ашёлардан фойдаланиш, саноат чиқиндиларини қайта ишлаш, таркибидан саноат учун аҳамиятли бўлган хомашёларни ажратиб олиш долзарб вазифалардан бири ҳисобланади. Республикамизнинг газни чуқур қайта ишлаш саноат корхоналаридан бири “Uz-Kor Gas Chemical” МЧЖ ҚК табиий газни чуқур қайта ишлаб турли махсулотлар (этилен, водород, пропилен, полиэтилен, полипропилен, иккиламчи пиролиз махсулотлари) ишлаб чиқаришга асосланган. Мажмуанинг йиллик умумий ишлаб чиқариш қуввати 387 минг тонна полиэтилен ва 83 минг тонна полипропиленни ташкил этади. Бундан ташқари жараёнда 102 минг тоннадан ортиқ пиролиз дистилляти, 8 минг тонна пиролиз мойи ва 10 минг тонна оғир пиролиз смоласи “тар махсулот” ишлаб чиқарилади. Пиролиз жараёни суюқ махсулотлари деярли қайта ишланмай хомашё сифатида арзон нархларда сотилади. Дастлаб лойиҳалаштирилганда ушбу корхонада мазкур фракцияларни қайта ишлаш назарда тутилмаган [1].