O’ZARO BOG’LOVCHI VOSITANING GIDROGELLARNING XUSUSIYATLARIGA TA’SIRI - Kenjayeva Nargiza Razzoqovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Gidrogellarning asosiy qismi turli xil gigiyenik materiallarda fiziologik suyuqliklarni absorbsiyalash uchun ishlatiladi. Ushbu maqsad uchun har yili dunyoda bir necha yuz ming tonnalab polimer gellar ishlab chiqariladi. Gidrogellarning ishlatilish sohalariga qishloq xo’jaligi ham kiradi. Gidrogellar bu yerda o’simliklar uchun namni ushlovchi vosita sifatida ishlatiladi. Bunday turdagi gidrogellar Orol bo’yi yerlarida qum va tuz ko’chishlarini oldini olish uchun ixotazorlar barpo etishda ham katta ahamiyatga ega. Bu gidrogellardan boshqa juda ko’p sohalarda foydalanish ham mumkin. Gidrogellarni sintez qilish esa bevosita sanoat chiqindilari asosida amalga oshirilsa, bu maxsulotning tannarxini kamaytirib, ekologik holatni yaxshilaydi.