DIELEKTRIKLAR MODDALARNING TARKIBIY TUZILISHI HAMDA FIZIK XOSSALARI - Ahmadaliyev Farruxbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2023)
Annotatsiya: Zamonaviy texnologiyalar asosida fan va texnika taraqqiyotini jadallashtirish yalpi ishlab chiqarishni, hususan, elektron asbobsozlikni xozirgi bosqichidagi muhim iqtisodiy masalalaridan biridir. Elektron asbobsozlikning asosini o`ziga xos noyob xususiyatlarga ega bo`lgan turli xildagi yarimo`tkazgichli, o`tao`tkazgichli va metallar belgilashi tufayli bunday moddalarni olish texnologiyalari, ularning xususiyatlari va asboblar yaratish usullari tadqiqotlariga olimlar va mutaxassislarni e‘tibori ko`proq qaratilgan.Ishlab chiqaruvchilar elektron qurilmalarning ajralmas tarkibiy qismi bo`lgan har xil izolyatsiya, himoya, ishlov berish, ulash va taglik kabi vazifalarni bajaruvchi moddalarning sifatli va chidamli asboblar yaratishdagi katta ahamiyati doimiy e‘tiborida bo`lgan.Shuning uchun moddashunoslik deganda elektron texnikasida qo`llaniladigan barcha moddalarni kimyoviy tarkibi, kristall tuzilishi, elektronlar holati kabi xossalari bilan ularni kimyoviy va fizik xususiyatlari bilan moddalarini olish va asboblar yasash texnologiyalari o`rtasidagi bog`liqlikni aniqlab beruvchi fan tushuniladi. Ko`p holatlarda moddashunoslik fani asosan yarimo`tkazgich, metall va dielektriklarni yaratilayotgan asbob xossalarini belgilovchi xususiyatlarini o`rganish bilan cheklanib qoladi.