SUTNI NAVLARGA AJRATISHDA MIKROORGANIZIMLAR BILAN IFLOSLANGANLIGINI ANIQLASH

1. Tuxtamishov Nodir Sobirdin o'g'li

2. Mingishev Yunus Yusuf o'g'li

3. Kamolov Fayzullo Burxon o'g'li

Keywords: Kalit so‘zlar: reduktaza, rezazurin, bakteriya, mikrob, metil koʻki, sut sifati.


Abstract

Annotatsiya: Sutning tarkibida ko‘p mexanik aralashmalar bilan ifloslanganligi, sutni sog‘ib olishda, saqlash yoki tashishda  sanitariya qoidalariga rioya qilinmasligidan dalolat beradi. Mexanik aralashmalar bilan birga, sutga mikroorganizmlar tushadi va sutning tarkibini buzadi. Sutni toza sog‘ib olish va sifatini oshirish uchun mexanik aralashmalar bilan ifloslanganligi aniqlanadi va ifloslanish manbalari topilib bartaraf qilinadi. Sut tarkibining mikroblar bilan ifloslanganligi reduktaza yoki rezazurin namunalari yordamida aniqlanishi laboratoriya tajribasida aniqlash usullari ko‘rsatilgan.


References

Крус Г.N. Технология молока и молочных продуктов/ г.N. Крус, А.G. Храмцов. – М.: Колосс, 2004.-127 С.

Голубева Л.V. Хранимость молочных консервов / л.V. Голубева, Л.V. Чекулаева, К.К. Полянский – М.: DeLi print, 2001-115 С.

Радаева И.A. Технология молочных консервов и заменителей сельского молока: справочник / И.A. Радаева, В.S. Гордезиани, С.P. Шулькина-М.: Агропромиздат, 1986-350 С.

Чекулаева Л.V. Технология консервирования продуктов молока и молочного сырья / л.V. Голубева, Л.V. Чекулаева, К.К. Полянский – М.: DeLi print, 2002-249 С.

Чекулаева Л.V. Консервы сгутшенные молочные / л.V. Чекулаева, Н.M. Чекулаев – М.: Легкая и питшевая пром – сть, 1982 – 264 С.

Колесник А.Г. Озиқ -овқат маҳсулотларининг товар тадқиқотлари. М.: Иқтисодиёт, 2006.

Гисин И.B., Сирин В.I., Чепулаева Л.V., Шалыгина Г.A. Технология молока и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1983. – 376 С.

Бережной С.A., Романов В.V., Седов Ю.I. Сборник типовых расчетов и заданий по экологии: учебное пособие. - Тверь: ТГТУ, 1995. - 125с.

Sut korxonalarida texnokimyoviy nazorat qilish bo'yicha yo'riqnoma

Z.P., Korolkova E.P. Oziq-ovqat tovarlari: boshlanish uchun darslik. prof. Ta'lim: Darslik. muhitlar uchun qo'llanma. prof. Ta'lim - 2-nashr, o'chirilgan. - M .: "Akademiya" nashriyot markazi, 2003. - 272s.

S.M.Murodov va boshqalar. Qishloq xoʻjalik mahsulotlarining veterinariya sanitariya ekspertizasi, qayta ishlash texnologiyasi, gigiyenasi va standartizatsiyasi. O'quv qo'llanma. Samarqand 2013 yil.

A.M. Ahmedov, N.M. Samorodov, Y. Jiyanov Sutchilik ishi va chorvachilik mahsulotlari texnologiyasi. O'qituvchi nashriyoti. Toshkent-1973 y.

Most read articles by the same author(s)